Bestuur

Bestuur

Medemblik is pas een samenleving als mensen elkaar echt zien en helpen, verbinding zoeken en over verschillen praten. Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Jij bent die samenleving, wanneer je in Medemblik woont en/ of werkt! Medemblik staat naast de mensen, mensen die allemaal verschillend zijn. Dit vraagt om maatwerk: de een heeft die ondersteuning sneller nodig dan de ander. Voor mensen die het echt niet zelf of samen met anderen kunnen, biedt de overheid een vangnet. 

De ChristenUnie laat zich leiden door wat de Heer van mensen vraagt: Zacharia 7:9-10 Spreek eerlijk recht. Wees goed en vriendelijk voor elkaar. Wees niet slecht voor de weduwen en weeskinderen, voor de buitenlanders en de arme mensen. Denk geen kwaad van elkaar.  In Medemblik wil de ChristenUnie bijdragen aan het bouwen aan vertrouwen door open, herkenbaar en betrokken te zijn in onze gemeente, door in te zetten op goede relaties met inwoners en organisaties en door integriteit constant aandacht te geven.

  • Burgerparticipatie neemt een grote en vanzelfsprekende plaats in bij ontwikkelingen in de gemeente. Dit doen we door voordat de gemeente ingrijpende besluiten neemt, eerst in gesprek wordt gegaan met de samenleving.
  • Betere en minder knellende regels voor de voorzieningen van arbeidsmigranten bij werkgevers of op centrale plekken. In samenspraak met de werkgevers en de directe betrokkenen.
  • Een veilige digitale omgeving waarbij de gegevens van onze inwoners beschermd zijn en met grote zorgvuldigheid worden behandeld. 
  • Als gemeente communiceren we in begrijpelijke taal met bewoners, een fysiek loket blijft altijd aanwezig. Daarnaast bieden we inwoners zoveel mogelijk de mogelijkheden zaken digitaal te regelen. Als inwoners een vraag stellen, krijgen ze altijd een duidelijk antwoord terug binnen de gestelde termijnen.
  • Kinderen een veilige omgeving geven waarbij Vrede, Voedsel en Veiligheid op nummer 1 staan. Terugbrengen van uit-huis plaatsingen door meer in te zetten op preventie en begeleiding.
  • Verbeteren van de faciliteiten voor jongeren in onze gemeente, die in samenspraak met jongeren en jeugdwerkers worden opgesteld. Geef ze ruimte om samen te komen en te zijn. En geef ze ruimte en begeleiding tot volwassenheid. 
  • Huizen bouwen/creëren zodat jongeren in hun kernen kunnen blijven. Betere doorstroom van huizen zodat er verdeling komt. Stimuleren van burgerinitiatieven op bijvoorbeeld Tiny Houses en andere vormen. 
  • Voorrang geven aan besparingen door technieken met een hoge energie coëfficiënt en voorzieningen zoals isolatie en materiaal gebruik.
  • IJsselmeer: bescherming van het belangrijkste zoet-watergebied; de openheid en de ongereptheid. Laat het IJsselmeer niet te zout worden.
  • Energieopwekking. Eerst de infrastructuur; zonnepanelen op gebouwen voordat we overgaan op artollen op het IJsselmeer en grote windparken.
  • Ondernemers. Minder regels en meer handelen naar de geest van de regel in plaats van de letter van de regel. Goede infrastructuur en ontsluiting van de wegen en de digitale wegen. 
  • Samenwerking met andere gemeenten in de regio West-Friesland versterken om de slagkracht te vergroten en elkaar te helpen. Keuzes voor samenwerking met andere gemeenten worden gemaakt op basis van inhoud, kwaliteit, draagvlak, herkenbaarheid en meerwaarde voor de lokale en regionale kracht en uitstraling.
  • We streven naar een coalitieakkoord met duidelijke afspraken, maar ook met voldoende ruimte voor alle partijen om invloed op beleid uit te oefenen en met eigen voorstellen te komen. We gaan verder met bestuurlijke vernieuwing op dit vlak.
  • Bij het maken van nieuw beleid doen we de Generatietoets: we checken welke impact keuzes hebben op de kwaliteit van leven van verschillende generaties.

Deel dit standpunt